Owsiankowy budyń jaglany z gorącą maliną

Dziś krótko (bo jak zwykle czas mnie goni) i na temat - dziś kolejna śniadaniowa propozycja na szybko. Przygotowując ją, znowu utwierdził...


Dziś krótko (bo jak zwykle czas mnie goni) i na temat - dziś kolejna śniadaniowa propozycja na szybko. Przygotowując ją, znowu utwierdziłam się w przekonaniu, że pusta lodówka dobrze działa na moją kreatywność.

Budyniu jaglanego chciałam spróbować już baaardzo dawno. Jednak jak jest w praktyce, każdy wie. Cóż, nigdy nie było mi z nim po drodze. Tym razem jednak nie miałam wyboru i skusiłam się w związku  z tym na małą wariację na temat kaszy jaglanej.

Owsiankowy budyń jaglany z gorącą maliną

Czas przygotowania: 20 minut

Składniki:
- 1/4 szklanki kaszy jaglanej
- 1/2 szklanki mleka
- 1/2 szklanki wody
- łyżka syropu waniliowego/z agawy
- szczypta cukru z prawdziwą wanilią
- świeże maliny
- 1 łyżeczka masła do karmelizacji
- trochę cukru do karmelizacji

Przygotowanie:

  1. Kaszę wsypać do naczynia i dokładnie wypłukać, aż woda stanie się klarowna.
  2. Kaszę odcedzić, zalać mlekiem i gotować do czasu aż będzie miękka (ok. 8 min) i wchłonie mleko.
  3. Ugotowaną papkę przełożyć do kielicha blendera, dodać wodę, syrop i cukier z wanilią i blendować aż do uzyskania gładkiej masy.
  4. W rondelku rozpuścić masło i dodać cukier. Wrzucić maliny i podgrzewać je do czasu uzyskania konsystencji konfitury.
  5. Do budyniu dodać przepłukane płatki owsiane i wymieszać z nim. 
  6. Budyń przełożyć do miseczki, dodać gorące maliny i ozdobić miętą.


Żeby dać pozór mojej produktywności, ostatnio bardzo często można znaleźć mnie w kuchni, dlatego też etykietka #kulinarnepotyczki może być w najbliższym czasie nadużywana :D Daj znać, jak podobał Ci się przepis i co Ty na więcej tego typu postów tutaj :)


Zobacz również

0 komentarze